Peste 120 de dascăli sălăjeni vor „definitiv” la catedră

 

Peste 120 de cadre didactice din Sălaj s-au înscris la examenul naţional de definitivare în învăţământ, cu aproape 15 la sută mai puţine decât în anul precedent. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, şi-au depus dosarele 121 de candidaţi faţă de 145, câţi s-au înscris în sesiunea trecută.
Concursul va avea loc luni, 14 iulie, la sediul Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, începând cu ora 10, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore. Accesul candidaţilor în centrul de examen în intervalul 8 şi 8,45, pe baza actului de identitate valabil, carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate, au precizat reprezentanţii ISJ Sălaj. De asemenea, aceştia nu vor putea avea asupra lor, în sala de examen, genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanţă. Materialele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrare în sala de concurs. Totodată, candidaţii vor fi îndrumaţi spre sălile de examen şi vor fi atenţionaţi să citească extrasele din metodologie afişate pe uşa sălii.
Primele rezultate vor fi afişate în 19 iulie, iar eventualele contestaţii vor putea fi depuse de la momentul afişării rezultatelor, dar şi în ziua următoare. Rezultatele finale vor fi afişate în 24 iulie.
Definitivarea poate fi obţinută la una dintre specializările înscrise pe diploma pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic le poate preda, conform centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Anul trecut, 13 cadre didactice au renunţat la definitivat
În anul precedent, niciunul dintre dascălii sălăjeni care s-au înscris la examenul de definitivat nu a reuşit să obţină nota maximă la proba scrisă. Puţin peste 50 la sută din totalul candidaţilor prezenţi au reuşit să promoveze examenul. Astfel, din cei 132 de dascăli sălăjeni care au susţinut definitivatul în 2013, 68 au primit note peste opt, din care doar 11 au reuşit să obţină note peste nouă. Note sub opt au primit 64 de candidaţi, din care cei mai mulţi,17, au obţinut note între 5 şi 6, urmaţi de cei cu note între 7 şi 8, 16. Cinci lucrări au fost evaluate cu note între 4 şi 5, câte patru cu note între 3 şi 4, respectiv între 2 şi 3, iar un candidat a obţinut doar 1,45.
Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu.
De asemenea, din cele 145 de cadre didactice înscrise, au susţinut examenul cu 13 mai puţine, cinci dintre acestea nu s-au mai prezentat la concurs, iar opt candidaţi au părăsit sala de examen la scurt timp după distribuirea subiectelor. Cei mai mulţi candidaţi înscrişi, 25, au fost pentru învăţământul primar, învăţământul preşcolar, 15, urmaţi de cei înscrişi pentru disciplina matematică, 11.

Leave a Comment